Unge leverer klimaløsninger i Vår Energi Challenge

Årlig arrangerer Vår Energi og Ungt Entreprenørskap en innovasjons-Challenge hvor FNs bærekraftmål leverer utfordringene. 350 elever har deltatt, 10 grupper konkurrerte med sine pitcher i finalen i Måltidets Hus, innovasjonsparken, tirsdag.

  • AV Hilde Garlid
  • 8. februar 2022
Vår Energi Challenge.1

VINNERNE: Elever fra Dalane vgs er kåret som vinner av Vår Energi Challenge. En årlig innovasjonskonkurranse i regi av Ungt Entreprenørskap og Vår Energi. FNs bærekraftmål er oppdragsgiverne for utfordringene elevene blir bedt om å løse. Løsningen til Tuniyard fikk 10.000 kroner i premie. (Foto: Hilde Garlid)


Klesindustrien er en solid klimaversting i verden; både i selve klesproduksjonen, men også avfallsproblemene denne industrien skaper. Problemet med mikroplast i havet, spores tilbake til syntetiske klær, og dette problemet har elever fra Dalane vgs funnet en løsning på.

Så kunnskapsrikt og realistisk har Tuniyard fra Dalane vgs løst oppgaven, at juryen fra Vår Energi lot seg overbevise, og kronet innovasjonen med 10.000 kr.

Løsningen til Tuniyard er å lage klær av cellulose, dyrket i havet. I tillegg til å være et resirkulerbart og plastfritt materiale til klær, så frigjøres samtidig jord til matproduksjon. Teknologien er kjent og realiserbar.

Vår Energi Challenge 2

FØRST OG BEST: Elevene fra Dalane og Tuniyard holdt den første pitchen for juryen, og var også dem som tok seieren helt hjem til Egersund for sin løsning for klesindustrien. (Foto: Hilde Garlid)

The Generator fra Tryggheim vgs kunne juble over 5000 kroner, og andreplassen. De har utviklet et strømsparingstiltak, hvor ventilasjonsanlegg i bygg kobles til nettaktivitet i stede for en timer. Slik brukes ventilasjonsanlegget kun når det er aktivitet i hus og bygg.

Bronseplassen gikk til gjengen fra Sandnes vgs, Cellula Solaris, som flyttet verdens strømproduksjon ut i verdensrommet. Ikke realistisk de neste fem årene, men en besnærende tanke som frigjør mye plass og bevarer natur på kloden.

Vår Energi Challenge 3

JURYGJENG: Vår Energi stiller med stort lag og bred kompetanse i juryen som bedømmer elevenes innovasjonsevne, realisme og teknologiske løsninger. (Foto: Hilde Garlid)

Vår Energi Challenge 6

TRYGGHEIM: Elever fra Tryggheim har det med å overbevise i Ungt Entreprenørskap sine prosjekt, og i Vår Energi Challenge fikk The Generator fra Tryggheim en andreplass og 5000 kroner for sitt strømsparetiltak. (Foto: Hilde Garlid)