Lederskifte i innovasjonsparken
Det har vært et tilnærmet lydløst sjefskifte i Innovasjonsparken Stavanger, men det betyr ikke at hun som slutter og han som begynner ikke har mye på hjertet.
SJEFSKIFTE: Erik Sirevaag blir ny leder i Innovasjonspark Stavanger. Cecilie W. Melbye, som har vært parkens leder i 12 år, blir nå administrerende direktør for Smedvig Eiendom AS. (Foto: Hilde Garlid)Cecilie W. Melbye har siden 2010 bygget bygg og dyrket innovasjonsmiljøet i parken. Som leietaker i parken leier du et praktisk og trivelig kontor, men du får et miljø. En slik ambisjon kan ikke vedtas og stemples inn i et dokument. Den må praktiseres daglig.
- Træng merr trøkk
I Melbye sine 12 år som parksjef er det etablert varierte møteplasser, faglige og sosiale arrangement og en rekke små og store miljøkvaliteter som gjør det lett for folk å møtes og samhandle.
Etter Melbyes mening er mye fortsatt litt for traust og forutsigbart, - vi træng merr trøkk, sier nordlendingen Melbye, og fraspark ble det da en kvartett fra den vesle administrasjonen vekket intetanende fredagskontorister med en solid ingefærshot.
- Du har sagt ja til noen stunts i løpet av disse 12 årene?
- Ja, men sikkert ikke mange nok, ler Cecilie. Kjekkest er det når leietakerne selv bruker parken som sin egen kreative manesje; som da en sjokoladekake på størrelse med et norsk klasserom ble lastet ut av en varebil og montert på brett og bord ute på kantineterrassen. «Kakekrigen» mellom ladeselskapene Zaptec og Easee har skapt historier som har smakt godt i sosiale medier.
Så hva nå, Cecilie?
Sjefskifter i Smedvig-konsernet er ikke hyppige, men i høst har det vært noen tittelbytter. Cecilie W. Melbye blir nå administrerende direktør for Smedvig Eiendom AS. Et ikke ubetydelig eiendomsselskap i kvadratmeter med utviklingspotensial i Norge og England. Innovasjonsparken AS er bare ett av selskapene i Melbyes fyldige portefølje.
-Vi er stolte av Løkkeveien og Innoasis og alt vi bygger og utvikler på SITE 4016, men innovasjonsparken har en helt spesiell plass i hjertet mitt. Over år har vi etablert et levende innovasjonsmiljø med rundt 1000 som har sitt arbeidssted i parken, vi har areal til å vokse og til å utvikle nye konsept. Plasseringen med universitet og forskningsmiljø rundt oss, kommunens planer for Innovasjonsdistrikt Ullandhaug, Stavangers kunnskapsby og nye SUS vil skape en ny, daglig dynamikk her på Ullandhaug, sier hun.
Ny leder i innovasjonsparken
Måltidets hus var bare ett år gammelt da Cecilie Melbye byttet karriere fra finans til eiendom. Testhallen og den nye resepsjonen i i2 var hennes aller første byggeprosjekter. Nå står Energihuset for tur, parkens 10. bygg. Her har Smedvig seriøse visjoner om å skrive seg inn i verdenshistorien. Bygget er på 13.000 m2 og rommer opp til 600 arbeidsplasser. Det dokumenterer oppnåelse på 11 av FNs bærekraftsmål, og leverer på øverste hylle når det gjelder miljøstandarder. Det kalles et energihus fordi det er et «Zero emission building operation and materials»-bygg» som produserer mer energi enn det forbruket i løpet av et år, og hvor byggets mission er å ta vare på menneskene som jobber der.
Så har koronaen eldet byggeplanene med et par år.
- Jeg har uttalt meg før om datoen for ferdigstillelse av Energihuset. Vi håper i løpet av 2024, men jeg lover ingenting, sier Erik Sirevaag.
Han ble ansatt senhøstes 2018 og like lenge har Energihuset vært i hans portefølje. Nå får han ansvar for åtte andre bygg, alle leietakerne, innovasjonsmiljøet og X-faktoren som skiller innovasjonsparken fra andre kontormiljø.
- Bigge greier?
- Det er store sko å fylle etter Cecilie. Hun har en arbeidskapasitet og en oversikt som blir vanskelig å kopiere, men dette her er en spennende jobb med flust av muligheter og en kompleksitet som jeg liker, sier Sirevaag.
- Kommer leietakerne til å merke sjefbytte?
- Jeg har ikke tenkt å rokke ved det som fungerer bra, men jeg ønsker å utvikle ting som påvirker parken positivt. Energihuset har siden dag én vært en drøm og en visjon om at vi har det som skal til for å utvikle i særklasse. Arkivenes hus er beviset på at vi får det til, og det samme er atriet. Hagen er stedet med mest sosial aktivitet, sier Sirevaag.
Back in business
Atriet og hagen ble bygget i den tiden da møteplasser var forbudt ved norsk lov og ingen visste om vi noen gang kom til å ha et kontorfellesskap igjen.
-Alt er som før koronaen nå, men pandemien har gitt oss ett varige mén. Vi forstår nå hvor mye energi og motivasjon vi får av å ha kollega. Kontoret har sin plass i framtiden som det viktigste samlingsstedet for bedriftenes ansatte, sier Melbye.
- Arbeidsstasjonen din kan du ha hvor som helst i verden, men du må ha et felles, fysisk sted for å skape tilhørighet for folkene i bedriften din. Derfor er gode arbeidsmiljø det viktigste vi skal bygge som et eiendomsselskap, sier Sirevaag.
Som en stille men kraftfull el-motor, kjører innovasjonsparken videre, med ny sjef ved rattet.