Kokkene tilbake i Måltidets hus

Tre stjernekokker har startet selskapet Nord Matstudio, og har flyttet inn på kjøkkenet i Måltidets hus. Bodøværingene Christian André Pettersen, Simon Normann Engen og Rasmus Johnsen Skoglund driver med menyrådgivning, fagkurs og catering fra kjøkkenet til sine første helter.

  • AV Hilde Garlid
  • 9. mars 2023
NordMatstudio 2

MATSTUDIO: Det flotte forsøkskjøkkenet i Måltidets hus får nytt liv. Tre kokker i Nord Matstudio flytter inn med høy faglig kompetanse, innovasjonskraft og de lekreste retter. De tre kokkene er Simon Normann Engen og Rasmus Johnsen Skoglund, samt Christian André Pettersen. (Foto: Hilde Garlid)


-Det er helt sant at kokkene i Gastronomisk institutt var våre helter da vi var lærlinger og ferskinger i faget, sier Rasmus Johnsen Skoglund. Kokketrioen har nå flyttet selskapet sitt inn i fag- og forskningskjøkkenet i Måltidets hus, og serverer denne dagen amazing smaksprøver til sine nye kollega i Innovasjonspark Stavanger.


Det er stor glede over at det igjen skal kokes i grytene, matfaget skal løftes, lærlinger skal trenes og bord skal dekkes med de hviteste duker i Måltidets hus.

- Vi er glade for å gi liv og lys til dette kjøkkenet igjen, og det har stor verdi for oss å være i Måltidets hus. Her flytter vi inn i et naboskap og et miljø med forskere fra Nofima, fagentusiaster i Det Norske Måltid og Gladmat, samt nærhet til akademia og matbransjen, sier Skoglund.

Ny generasjon gastronomer
Gastronomisk institutt (GI) var en hjørnestein i Måltidets hus da det åpnet i 2009. Et knippe norske stjernekokker med Bocuse d´Or-titler, og med Ingrid Espelid Hovig, fjernsynskjøkkenets mor, som høye beskytter, flyttet instituttet inn med en mission om å være et nasjonalt kokke- og matfaglig kompetansesenter. Gastronomisk institutt drev i mange år med undervisning, formidling og måltidsutvikling både for de profesjonelle i bransjen, men også for den økende, norske interessen for mat og matkultur. I 2016 var det likevel kroken på døra.

NordMatstudio 1

Nå flytter neste generasjon stjernekokker inn.

De tre kokkene i Nord Matstudio har jobbet hver for seg, og sammen, i flere år.
Christian André Pettersen er to ganger deltaker i Bocuse d´Or, og med bronse i konkurransen både i 2019 og i 2021.

Simon Normann Engen har deltatt i NM for kokker, innehar tittelen Årets arktiske kokk og er, sammen med kollega Skoglund, en del av Team Norway som backer deltakere i Bocuse d´Or.

Rasmus Johnsen Skoglund har jobbet på landets mest kjente restauranter og er bronsevinner fra Årets kokk i 2017.

- Blir Nord Matstudio en kopi av Gastronomisk institutt?

- Gastronomisk institutt var en spydspiss i Norge den gang og kan ikke kopieres. Vi satser på å være et faglig kompetansesenter for restaurantbransjen og utdanningene, men også et kurssted for den voksende og spennende lokalmatbransjen. Det er så mye småprodusenter må kunne for å lykkes i markedet med lokale nisjeprodukt. Vi ønsker å bidra med faglighet og kompetanse for at flere skal lykkes med særegne produkter, sier Skoglund.

NordMatstudio 3

Matglede i Måltidets hus
Kurs, konsept og finere catering håper de også å kunne by på til bedrifter og alle andre matinteresserte, både i og utenfor Måltidets hus.

- Nord Matstudio vil ikke bare opererer ut fra dette kjøkkenet. I kalenderen har vi allerede booket inn flere dager med fyldige menyer på Gaustablikk Fjellresort i Telemark og i Hattvika Lodge i Lofoten, sier Engen.