Energisparing i innovasjonsparken

Vi vil du skal vite at vi i innovasjonsparken er opptatt av å redusere klimaavtrykket vårt. Selskaper som leier hos oss, og folk som besøker oss skal vite at vi har gjort mye, gjør mye og vil gjøre enda mer i framtiden for å levere energi fra smarteste hylle.

  • AV Hilde Garlid
  • 19. januar 2024

Innovasjonsparken Ullandhaug Energi varme og kjøling

Hvor kommer energien vår fra?
🔌 Innovasjonsparken varmes opp og kjøles ned av varme fra eget energiverk; Ullandhaug Energi AS. 5,1 millioner kW/h grunnvarme levert i 2023 er et betydelig bidrag til regionens klimaregnskap.

Marken mellom Måltidets hus og Arkivenes hus skjuler 54 brønner, hver 200 meter dype. Her hentes det ut grunnvarme til oppvarming og kjøling av de åtte byggene i innovasjonsparken, NORCE, Sokkeldirektoratet, Havtilsynet og campushotellet Ydalir.

⚡️Selskapet Noova gir oss oversikt over strømforbruket i innovasjonsparken, tilnærmet minutt for minutt. Det fungerer som et speedometer for strømforbruket, og gjør oss bedre i stand til å ta beslutninger om sparetiltak. Bare siste året har vi spart 371.000 kW/h

Hvordan sparer vi strøm i innovasjonsparken?
💡 Vi sparer strøm ved å redusere hvor lenge klimaanlegget surrer og går på ettermiddag og kveldstid. Etter 16.00 er parken så godt som tom for folk, og vi har redusert driftstiden med en time.

💡 Vi har noe som heter «overtidsventilasjon» som nå styres etter hvor i bygget det er folk. Det gjør at ventilasjonsanlegget kan svive roligere.

💡Vi har byttet til ledlys, og vi har byttet lysbrytere med detektorer som reagerer på tilstedeværelse

💡Ja, vi har senket innetemperaturen bittelitt, men ingen skal fryse. Vi holder jevnt 22 grader. Noen synes det er litt kaldt, andre har en strikkejakke eller en fleece hengende på kontoret til «kalde dager».

Ullandhaug Energi energiforbruk utslipp

0 UTSLIPP: Energianlegget i innovasjonsparken slipper ut noe damp, ellers ikke noe utslipp til ytre miljø. (Foto: Hilde Garlid)


Er vi i mål?
Vel, vi er heldig som bruker nærstrøm fra eget anlegg til de store kilowattene, men vi har planer om at solceller også skal inn i energimiksen til innovasjonsparken, og vi ser på en batteriløsning for å ta vare på egenprodusert strøm.

Hvorfor gjør vi dette?
🌎 Vi har alle et ansvar for å redusere klimaavtrykket vårt. De siste årene har lært oss, at fornybar strøm ikke er en utømmelig kilde, selv ikke her i strømfylket Rogaland.

🌳 Leietakere i Innovasjonspark Stavanger skal vite, og kan rapportere, at energiforsyningen i våre bygg er fornybare, det aller meste er egenprodusert nærstrøm, og vi gjør sparetiltak for å gi leietakerne en klimavennlig arbeidsplass.

💰 Redusert energiforbruk, reduserer også prisen på fellesutgiftene. Ikke dumt det heller.